Precizari MAE referitoare la informatiile conform carora Romania ar risca sa piarda in favoarea Greciei fonduri structurale neutilizate

Ministerul Afacerilor Europene face o serie de precizari in legatura informatia difuzata in data de 24 mai 2012 de publicatia “Deutsche Welle” conform careia “Romania risca sa piarda in favoarea Greciei fondurile structurale neutilizate”.

Legislatia comunitara in vigoare nu prevede posibilitatea realocarii fondurilor structurale si de coeziune intre statele membre. Fondurile pierdute de un stat membru prin dezangajare (conform regulii n+2/n+3) se reintorc la bugetul Uniunii Europene si apoi se scad din contributia viitoare a statelor membre.

Romania nu a pierdut pana in prezent niciun euro prin dezangajari automate din totalul fondurilor structurale si de coeziune de 19,2 miliarde de euro alocate pentru obiectivul “Convergenta” in perioada 2007-2013. Guvernul Romaniei actioneaza pentru a preveni o dezangajarile de fonduri la sfarsitul anului 2012 si pe viitor.

Pentru a asigura un grad cat mai inalt de absorbtie a instrumentelor structurale, Romania a realocat deja fonduri in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru proiecte destinate insertiei si mentinerii pe piata muncii a tinerilor. Totodata, Romania intentioneaza sa efectueze o realocare intre diferite programe operationale, punand accentul pe finantarea de proiecte care sa asigure crestere economica si sporirea gradului de ocupare a fortei de munca..

La data de 18 mai 2012, rata proiectelor aprobate pentru ansamblul celor 7 programe operationale din Romania a fost de 82,1%, iar rata de contractare de 73,5%. Proiectele depuse pana la aceasta data au o valoare de aproape doua ori mai mare decat suma alocata tarii noastre pentru exercitiul bugetar 2007-2013.

Ministerul Afacerilor Europene – Biroul de presa
Cristina Mac
Coordonator Comunicare si relatii cu presa
Tel: +40 374 104 525
Mobil: + 40 752 196 252
Mail: cristina.mac@maeur.ro

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

sursa: finatare.ro

http://www.finantare.ro/precizari-ale-ministerului-afacerilor-europene-referitoare-la-informatiile-difuzate-de-deutsche-welle-conform-carora-romania-ar-risca-sa-piarda-in-favoarea-greciei-fonduri-structurale-neutilizate.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ADJB © 2014