Programul National Apicol 2011 – 2013

Obiectiv

Scopul de baza al programului este sprijinirea activitatilor de profilactica si combatere a varoozei, a analizelor fizico-chimice ale mierii, achizitionarea materialului biologic pentru refacerea septelului apicol care favorizeaza obtinerea produselor apicole de cea mai inalta calitate in stupine, tiparirea si multiplicarea ghidului de bune practici in apicultura precum si achizitionarea stupilor si inventarierea administrativ-geografica si melifera a tuturor masivelor melifere de pe teritoriul Romaniei, analiza aspectelor geografice judetene si de infrastructura rutiera.

Masurile prevazute si aprobate in Programul National Apicol sunt finantate 50% prin participare comunitara si 50% finantare prin buget national.

Beneficiari

Beneficiarii sprijinului financiar sunt apicultorii, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, organizati in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislației in vigoare.

Apicultorii nu pot solicita sprijinul financiar in nume propriu direct la APIA, pentru actiunile aprobate prin HG nr. 245/2011. Acestia trebuie sa depuna anual la sediul formei asociative unde sunt inscrisi, cerere prin care solicita sprijinul financiar pentru actiunile decontate prin Programul National Apicol 2011-2013.

Dosarul cererii de plata pentru sprijinul financiar acordat prin PNA 2011-2013 se depune la centrul judetean APIA, de catre formele asociative in domeniul apicol, legal constituite, astfel:

– asociatiile de crescatori de albine recunoscute, conform legislatiei in vigoare;

– uniunile apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare;

– cooperativele agricole in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;

– grupurile de producatori in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;

– federatiile apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

Activitati subventionate

Actiunile pentru care se acorda sprijin financiar sunt:

– asistenta tehnica pentru apicultori si grupuri de apicultori, prin tiparirea si multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultura si a materialelor informative, respectiv, flayere, afise, brosuri;

– combaterea varoozei, prin decontarea contravalorii achizitiei de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate in Romania din apicultura conventionala si din apicultura ecologica;

– rationalizarea stuparitului pastoral, prin achizitia de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral;

– masuri de asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii, prin decontarea pretului/costului fara TVA, pentru setul de baza de analize fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii;

– sustinerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul national, prin achizitia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine din rase omologate in Romania.

Controlul varoozei

Combaterea varoozei este o actiune extrem de importanta din cauza amenintarii setptelului de albine, ce atrage dupa sine micsorarea productiei de miere si se dovedeste necesara, pentru ca aceasta boala nu poate fi eradicata complet si trebuie tratata numai cu produse autorizate. De asemenea exista boli de natura bacteriana si virotica ce sunt propagate de acest parazit, in acest scop fiind necesara protejarea imunitatii albinelor prin hraniri cu suplimente nutritive de calitate, specifice albinelor.

In prezent, pe teritoriul Romaniei, nu exista o regiune care sa nu fi fost atinsa de aceasta boala, de aceea este necesara coordonarea actiunilor preventive pe teritoriul intregii tari.

Achizitionarea de medicament
e, produse biologice si suplimente nutritive pentru apicultura conventionala

Pentru a avea rezultate eficiente, in acest domeniu, toate familiile de albine, trebuie sa fie tratate in perioada optima cu substante autorizate precum si hranirea acestora cu suplimente nutritive de calitate. Supravegherea acestei activitati este asigurata de catre reprezentantii Autoritatii nationale sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Sustinerea financiara a costurilor tratamentelor cu medicamente si suplimente nutritive de calitate omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar va fi un sprijin important pentru apicultorii din Romania.

Pentru a avea familii de albine sanatoase si rezistente, apicultorii, pe timpul iernii folosesc pentru hrana familiilor de albine suplimentele nutritive omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de uz veterinar.

Se are in vedere finantarea medicamentelor contra varoozei, a suplimentelor nutritive autorizate, dar si a fundurilor de control/antivarooa.

In lupta contra varoozei folosirea numai a medicamentelor nu este de ajuns pentru pastrarea unei infestatii reduse. Este bine cunoscut ca parazitul Varooa Jacobsoni afecteaza organismul albinei si prin transmitere unei pleiade de virusi (ex. virusul paraliziei acute). Prin urmare un sistem imunitar scazut nu poate lupta impotriva virozelor ce apar la albine datorita parazitului varooa, fenomen ce se manifesta in special in perioada de iernare (albina de iernare). Adaosul de suplimente nutritive vitamino-minerale iar in ultima parte a iernarii suplimente proteino vitamino-minerale, mentin un sistem imunitar al albinelor, puternic, capabil sa faca fata invaziei de varooa din primavara. Folosirea unei strategii de lupta impotriva varooa in care sunt incluse medicamente ce afecteaza direct parazitul si suplimente nutritive ce intaresc sistemul imunitar al albinei, poate asigura un nivel redus de infestatie cu acest parazit.

In acest scop, in lupta contra varoozei, se are in vedere finantarea suplimentelor nutritive in perioada de iernare.

Fundul de control, cunoscut si sub denumirea de fund antivarooa este o componenta a stupului a carei utilitate in controlul varoozei este unanim recunoscuta in toate tarile unde se practica o apicultura moderna.

Fundul de control este caracterizat prin existenta unei plase ce acopera in intregime suprafata libera aflata sub rame si a unui sertar aflat sub plasa care colecteaza detritusul rezultat in urma activitatii albinelor din stup. Plasa metalica trebuie sa aiba ochiuri indeajuns de mari pentru a permite trecerea parazitilor ajunsi pe fundul stupului dar indeajuns de mici pentru a impiedica trecerea albinelor. Sertarul, de regula realizat din tabla, trebuie sa fie dispus la o distanta indeajuns de mare de plasa incat albinele sa nu poata ajunge la detritusul colectat acolo pentru a-l indeparta.

Principala utilitate a fundului de control consta in faptul ca prin asezarea unei foi de control (lipicioasa) in sertarul de tabla apicultorul, la examinarea detritusului colectat poate afla care este stadiul de infestare cu varooa a respectivei colonii de albine atat inainte cat si dupa efectuarea tratamentelor anti varooa. in acest mod se poate recurge la alegerea cea mai rationala a masurilor de combatere adoptate. O alta utilitate evidentiata de literatura de specialitate este legata de faptul ca cercetarile demonstreaza ca aproximativ 15% dintre parazitii varooa cad de pe albine. In absenta fundului antivarooa acestia ar reveni pe albinele care se deplaseaza pe fundul stupului in timp ce in cazul de fata ei cad pe tavita de sub plasa sau, in absenta acesteia, sub stup nemaiputand reveni pe albine. in acest fel se obtine o reducere a infestatiei cu varooa chiar in lipsa oricarui tratament.

Mentionam ca in Programul National Apicol pentru perioada 2008-2010 accesarea partiala a fondurilor destinate masurii lupta contra varooa s-a datorat si faptului ca apicultorii au folosit in tehnologia apicola suplimentele nutritive ce nu au fost cuprinse la finantare in acest program.

Achizitionarea de medicamente, produse biologice si suplimente nutritive pentru apicultura ecologica

Apicultorii autorizati ca producatori ecologici sau care sunt in perioada de conversie, pentru combaterea varoozei, folosesc numai metode ecologice in combaterea varoozei.

Pentru aceasta se preconizeaza lucrari in domeniul cercetarii eficientei si perioadei de folosire a diferitelor metode ecologice in combaterea varoozei. Aceste lucrari au ca scop optimizarea diferitelor tratamente si introducerea lor in stupinele din Romania.

In cazul apiculturii ecologice utilizarea fundului de control are o mare insemnatate cunoscuta fiind dificultatea controlului infestarii cu varooa in conditiile restrictionarii severe a interventiilor cu tratamente. O buna cunoastere a nivelului de infestare este o conditie esentiala in stabilirea masurilor de combatere in acest caz. Faptul ca o parte din paraziti dispar din colonia de albine fara o alta interventie in afara dotarii cu fundul anti varroa este deasemeni de mare utilitate.

Folosirea in tratamentele antivarooa a diverselor retete avand la baza acizi organici, specifice apiculturii bio, care pot fi agresivi fata de partile metalice ale stupului impun o anumita calitate a plasei fundului de control (de regula se utilizeaza otel inoxidabil).

Sustinerea refacerii septelului apicol pe teritoriul national

Scopul programului consta in sprijinirea apicultorilor pentru inlocuirea materialului apicol biologic cu material de calitate garantata, precum si achizitionarea de familii de albine.

Achizitionarea materialului biologic si a familiilor de albine se face numai de la fermele autorizate in acest sens, conform legislatiei in vigoare.

Activitatile intreprinse in cadrul acestui mijloc de sustinere – refacerea septelului de albine in Romania trebuie, sa asigure polenizarea plantelor pe un teritoriu cat mai mare al tarii, si sa contribuie la cresterea productiei produselor apicole, mai ales a productiei de miere.

Accesarea acestei masuri va permite:

– dezvoltarea stupinelor deja existente;

– infiintarea de stupine de reproductie noi;

– cresterea productivitatii familiilor de albine;

– imbunatatirea sanatatii stupinelor;

– cresterea recoltei plantelor entomofile;

– imbunatatirea biodiversitatii prin polenizarea plantelor;

– imbunatatirea calitatii produselor apicole prin reducerea folosirii mijloacelor chimice si farmacologice, datorita refacerii septelului apicol cu albine mai rezistente la boli.

Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati

In vederea obtinerii de productii mai mari, si deci de eficientizare a activitatii apicole, apicultorii sunt obligati sa deplaseze familiile de albine catre bazine melifere specifice – activitate denumita “pastoral” sau transhumanta).

Pentru a putea deplasa familii de albine, apicultorii au nevoie in primul rand de stupi de calitate, acest element fiind supus unei uzuri excesive datorita actiunilor de incarcare – descarcare repetate, amplasarii pe teren inadecvat (cateodata umed), manipularilor repetate ocazionate de extractia mierii, sau pregatirilor de deplasare.

Consideram necesar sustinerea financiara a reformarii mai dese a stupilor, actiune ce va avea ca rezultat scaderea costurilor cu reformarea inventarului.

Asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii

In conditiile in care apicultorii profesionisti dar si semiprofesionisti aleg sa isi valorifice singuri productia apicola, pe piata libera, conform normelor sanitar veterinare, trebuie realizat controlului calitatii acesteia prin efectuarea buletinului de analiza a mierii. Costul acestor analize se regaseste in pretul mierii.

Garantarea calitatii mierii puse pe piata de catre apicultori are o mare importanta atat sub aspectul sanatatii publice cat si in ceea ce priveste buna imagine a mierii ca aliment si a apiculturii ca activitate.

Pentru a veni in sprijinul apicultorilor in obtinerea unui pret mai bun care sa le asigure venituri multumitoare din aceasta activitate este necesar sustinerea financiara prin Programul National Apicol a costurilor acestor analize.

Sustinerea financiara a setului de baza de analize care sa ateste calitatea mierii este compus din:

– Determinarea HMF din miere;

– Determinarea glucozei si fructozei din miere;

– Determinarea continutului de apa;

– Examen organoleptic;

– Determinarea indicelui colorimetric.

Conditii de obtinere a subventiei
a) Conditii financiare

Pentru a beneficia de prevederile Hotararii Guvernului nr. 245/2011, apicultorii trebuie sa depuna anual cerere la forma asociativa din care fac parte.

b) Alte conditii de obtinere
Termene limita de obtinere

Pentru actiunile solicitate la sprijin, formele asociative trebuie sa depuna Cererea de plata si documentele care o insotesc pana la data de 1 august a fiecarui an, din perioada de trei ani.

Decontarea se face la pretul (fara TVA) de achizitie a produselor cumparate prin PNA 2011-2013.

Guvernul Romaniei

Piata Victoriei nr. 1, sector 1 , BucurestiTelefon: +40-21-314 34 00, 319 15 64Daca intrebarile dumneavoastra se refera la:

– Locuri de munca: Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca – mass.media@anofm.ro

– Protectia copilului si adoptii: Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie – office@anpca.ro

– Asigurari sociale: Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale

– Protectia persoanelor cu handicap: Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap

– Relatii de munca: Inspectia Muncii

Comisia Europeana (CE)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ADJB © 2014