Subventii de la UE pentru agricultori

Obiectiv

Ajutorarea fermierilor romani;

Beneficiari

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Activitati subventionate

UE subventioneaza fermierii romani pentru cultivarea si intretinerea terenurilor agricole.
Activitati subventionate de UE:
– Protectia solului impotriva eroziunii;
– Prevenirea dezvoltarii vegetatiei nedorite pe terenul agricol;
– Intretinerea terenului scos din productie;
– Pastrarea elementelor de peisaj;
– Utilizare masinilor adecvate;
– Administrarea miristilor;
– Acoperirea minima a solului;
– Protectia pasunilor permanente;
– Standarde pentru rotatia culturii;

Conditii de obtinere a subventiei
a) Conditii financiare

Pentru campania 2009, Romania benefic
iaza de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar.

Platile directe pe suprafata se fac din Fondul European de Garantare Agricola, iar schema de plata unica de suprafata, care va fi aplicata si in Romania, ca nou stat membru UE, presupune acordarea unei plati unice pe hectar de ferma, indiferent de tipul de cultura infiintata.

Romania va accesa fonduri europene de aproximativ opt miliarde de euro in perioada 2007-2013.

b) Alte conditii de obtinere

Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De exemplu: floarea soarelui trebuie sa nu se cultive pe aceeasi suprafata mai mult de 2 ani consecutiv, ca, pe timpul iernii, terenul agricol sa fie acoperit de culturi de toamna si ca fermierii sa impiedice imbunatatirea, in special in cazul terenurilor lasate in repaus, dar si reglementari care interzic suprapasunatul pajistilor, arderea miristilor fara acordul inspectoaratelor teritoriale de mediu, taierea arborilor solitari si/sau a grupurilor de arbori de pe terenul arabil etc.

Normele sunt valabile pentru toate parcelele din exploatatii, nu doar pentru cele pentru care este solicitat sprijinul financiar.
Terenul fermei nu trebuie sa fie proprietate personala a femierului, ci trebuie doar sa il aiba in lucru, dar suprafata lucrata trebuie sa depaseasca un hectar, format din parcele mai mari de 0,3 ha.

Cum se obtine subventia

Pentru a primi plata unica pe suprafata, taranii trebuie sa depuna o cerere intre 1 martie si 15 mai, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Acte necesare

Cerere solicitare subventie;

Termene limita de obtinere

Fermierii trebuie sa depuna la sediile APIA o singura cerere de plata in perioada 2 martie – 15 mai 2009. Precizam ca depunerea cererii de plata in intervalul 15 mai – 9 iunie a.c. va determina penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere.

Comisia Europeana (CE)
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)
PUBLICUL:
Telefon Registratura: 021.305.48.00
Telefon Relatii cu publicul: 021.305.48.23
Fax: 021.305.48.03
E-mail: relatii.cu.publicul@apia.org.ro
Adresa: Bulevardul Carol I nr. 17, sector 2, Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ADJB © 2014